Vikbolandsskolan ligger 2,5 mil öster om Norrköping, i Östra Husby, som är centralort på halvön Vikbolandet. Vikbolandsskolan är en F-9-skola inklusive fritidshem, med cirka 430 elever och är organiserad i fyra arbetslag.

fredag 8 mars 2019

5:an v 10/11

Veckobrev från v.10 samt inför v.11

En lättnadens suck från alla barn nu när provet om världsreligionerna var över. De har varit lite nervösa inför det. Vad vi kunnat konstatera utifrån barnens kommentarer är att det faktisk har gått väldigt bra. Någon elev tyckte t.o.m. att det var ett roligt prov:-)
Kommande arbetsområde blir geografi och arbete kring några av Europas länder.
I svenska har vi arbetat och fortsätter med dikter som vår fantastiskt duktiga lärarstuderande tagit ansvar för. Det har blivit olika sorters dikter som nu börjat pryda våra väggar.
I svenska läser vi tyst en period framöver. Barnen läser “Eldens hemlighet” av Henning Mankell. Efter vissa kapitel svarar barnen skriftligt på frågor om det lästa.

I båda femmorna har många barn svårt att ta ansvar för sina pennor och sudd. De bryts av eller kommer bort. Vi kommer i fortsättningen bli mycket mer krävande och kommer endast att dela ut ny penna om den är förbrukad. Om den kommit bort eller blivit avbruten så få man ta med en ny hemifrån.

I fysik har vi börjat med en NTA-låda, NTA betyder Naturvetenskap och teknik för alla. Konceptet utgår från ett vetenskapligt arbetssätt och det är mycket praktiska experiment med som man även dokumenterar med hypotes resultat och slutsats. Det tema vi arbetar med är magneter och motorer och just nu utforskar vi magneters egenskaper. Det första praktiska uppdraget handlade om att få en magnet att sväva och att få en magnet att gunga utan att röra magneten eller muggen. Klurigt att komma på själv hur man ska göra men desto större glädje när man löste problemet.


I matte har vi främst repeterat till provet som är på tisdag vecka 11. Här behöver man även träna hemma inför provet. Instuderingsuppgifter finns i hemstudieklassrummet samt några filmer som går igenom vissa av momenten.
Matteläxan till den här vecka visade sig vara ganska svår, vi kommer att jobba tillsammans med vissa av uppgifterna i klasserna. Det har även varit slarvigt med att lämna in läxan under veckan.

Hälsningar

Hanna och Lasse

Läxor v 11

till tisdag: Matteprov uppgifter att öva på finns i hemstudieklassrummet.
till onsdag: 5B engelska glosor och text kap 16 “School project”
till torsdag: Svenska, papper om olika böjningsformer

Engelska 5A
Arbete under v. 11
Vi ska jobba med kapitel 11 “Letter From America”
1. läsa och översätta texterna i textboken s. 26-27
2. Jobba med övningarna 1,2,3 på s. 40-41 i arbetsboken (Workbook)
3. Frågeord: övn. 4 och 5 på s. 41-42 i arbetsboken
4. Hörövning: Buying cards
5. Skriva ett brev och träna på att ge feedback till en klasskamrats brev