Vikbolandsskolan ligger 2,5 mil öster om Norrköping, i Östra Husby, som är centralort på halvön Vikbolandet. Vikbolandsskolan är en F-9-skola inklusive fritidshem, med cirka 430 elever och är organiserad i fyra arbetslag.

tisdag 29 januari 2019

Information från skolmatsalens personal


Hej!

Här kommer lite information från oss i köket på Vikbolandsskolan.
Vi är 4 st som jobbar i köket och alla är kockar.
Vi tillagar ca 500 skollunchportioner per dag i köket, av dessa är 75 portioner specialkost av något slag.

Norrköpings kommun har en Kostriktlinje som vi måste förhålla oss till, där står det bland annat att vi ska servera mat enligt SMART mat konceptet. Det innebär att vi ska öka andelen vegetabilier, äta mindre andel ”tomma kalorier”, andelen ekologiska livsmedel ska öka, vi ska servera rätt kött och grönsaker och vi ska tänka på hur långt våra livsmedel transporteras.
Vi följer även Livsmedelsverkets råd ” Bra måltider i skolan”.

Vi köper in våra livsmedel från Menigo, Östgöta Trädgårdshall, Kulls chark, Bjursunds slakteri, Gyllen bagaren, Norrköpings skaleri.

Vad som serveras i matsalen kan du gå in och läsa i Appen ”Skolmaten” för Vikbolandsskolan.
Ca 90  % av den mat som serveras har vi tillagat från grunden, även potatismoset gör vi själva

Ca 40 % av maten som serveras är ekologisk. En dag i veckan finns ekologisk frukt för de som vill.
Ekologisk mjölk var den första ekologiska produkt som serverades i våra skolmatsalar, det var i mitten av 1990 talet.
Vi använder nästan enbart svenskt kött och kyckling i våra maträtter.

Det finns alltid ett vegetariskt alternativ att välja på.
De dagar när vi serverar soppa försöker vi även att baka eget bröd, även fröknäcket har vi bakat själva.

När det är skollov passar vi på att göra egna pannbiffar och köttbullar, vi fryser in dessa och vid ett senare tillfälle serveras de till eleverna.

År 2010 blev Norrköpings kommun MSC certifierade, vi var den första kommun som blev det.
MSC = Marine Stewardship Council, det är en global organisation som driver ett välkänt certifiering- och miljömärkningsprogram. MSC vill främja hållbara fiskemetoder. I och med att vi är MSC certifierade får vi använda MSC – logga .

Två gånger per termin har skolan matråd, ett för förskoleklass till årskurs 6 och ett för årskurs 7 till årskurs 9. Två elever per klass, rektor, några lärare och kökschef deltar i matråden.
Vi försöker uppfylla elevernas önskemål om bland annat ”önskemat”, lite mer kryddor, mindre gryträtter.

Hör av er till oss om ni har frågor.

Hälsningar från köket!